Project Description

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Είναι καλοκαίρι, μπορεί να γυρίσατε από τις διακοπές σας ή να πάτε αργότερα ή να μην καταφέρετε φέτος να επισκεφθείτε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό, χρειάζεται όμως να δροσιστείτε, η ζέστη είναι υπερβολική ! Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό, αν όχι μέσα από παιχνίδι με την οικογένειά σας και τους φίλους σας;

.

ΜΠΟΥΓΕΛΟΜΟΥΣΚΕΜΑΤΑ(ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΝΕΡΟ):

 1. Σφουγγαρικές σκυταλοδρομίες:
  Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες .Ορίζεται σημείο εκκίνησης των παικτών και τοποθετείται δίπλα ένας κουβάς με νερό και ένα σφουγγάρι. Στην απέναντι μεριά έχει τοποθετηθεί ένας άδειος κουβάς-λεκάνη. Τα παιδιά θα πρέπει βουτώντας το σφουγγάρι στον κουβά ,να μεταφέρουν το νερό στην απέναντι μεριά με σκοπό να γεμιστεί η λεκάνη με νερό στύβοντας το σφουγγάρι. Οι ομάδες μπορούν να χωριστούν μεταξύ παιδιών και γονέων. Γονείς είστε έτοιμοι; Παιδιά έτοιμοι να βραχείτε;
  .
  Υλικά: 2 κουβάδες-λεκάνες/ανά ομάδα 2 σφουγγάρια
  .
  Παραλλαγή: αντί για σφουγγάρι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ποτήρια ,κουτάλια ή οποιαδήποτε αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του νερού
  .
 2. Νερομπαλονοσπασήματα:
  Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα έχει δίπλα της μία λεκάνη γεμάτη με νερομπάλονα , ενώ στην απέναντι πλευρά υπάρχει ένα σημείο –στόχος. Ο πρώτος παίκτης από κάθε ομάδα θα πρέπει να πάρει μια νερόμπαλα από τη λεκάνη της ομάδας του και να τρέξει στο σημείο-στόχο που έχει οριστεί ,με σκοπό να σπάσει τη νερόμπαλα καθισμένος πάνω σε αυτή! Ήρθε η ώρα να δροσιστείτε!
  .
  Υλικά:2 λεκάνες, νερομπάλονα
  .
  Παραλλαγή: Οι παίκτες μπορούν να σπάσουν τα νερομπάλονα με τα χέρια τους, τα πόδια τους, τοποθετώντας τα νερομπάλονα πάνω σε καρέκλες και εκείνα να πρέπει να κάτσουν πάνω τους

.
Let’s splash….!!!!

.

ΜΠΑΛΟΝΟΑΠΟΣΤΟΛΕΣ( ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΜΠΑΛΟΝΙΑ):

 1. ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ:
  Τα παιδιά χωρίζονται σε μικρές ομαδούλες ( ανάλογα τον αριθμό των παιδιών) και καλούνται φυσώντας το μπαλόνι να το μετακινήσουν από το σημείο εκκίνησης που θα έχει οριστεί ως τη γραμμή του τερματισμού. Φυσικά, πρόκειται για ένα παιχνίδι που μπορεί να πραγματοποιηθεί και ανάμεσα σε γονείς και παιδιά συνεργαζόμενα στην ίδια ομάδα.
  .
  Δεν νομίζω να πιστεύετε πως είναι εύκολο;
  .
  Υλικά: μπαλόνια
  .
  .
 2. ΜΠΑΛΟΝΟΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
  Χρειάζεται να φουσκωθούν μπαλόνια στον χώρο, μέσα στα οποία θα έχουν τοποθετηθεί χαρτάκια με προκλήσεις, όπως χόρεψε μας τραγουδώντας μας το αγαπημένο σου τραγούδι. Στη συνέχεια, ζητείται από τους παίκτες να κλείσουν τα μάτια τους και να πιάσουν ένα μπαλόνι. Μόλις γίνει αυτό, ανοίγουν τα μάτια τους, σπάνε το μπαλόνι και εκτελούν την αποστολή τους.
  .
  Φύγαμε για bam-challenge!
  .
  Υλικά: μπαλόνια
  .
  Παραλλαγή: Μέσα στα μπαλόνια μπορεί να είναι κρυμμένες λιχουδιές , τα μπαλόνια μπορεί να είναι κλειστά με μανταλάκια, έτσι ώστε τα παιδιά να μην χρειαστούν να τα σπάσουν( καθώς μερικά φοβούνται με το ήχο) ,αλλά να τα ξεφουσκώσουν και να πάρουν το χαρτάκι.

.

ΚΑΛΑΜΑΚΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ( ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ):

 1. ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΑΠΟΔΡΑΣΗ
  Με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι, όπως τουβλάκια ή μαγειρικά σκεύη, δημιουργούμε ένα λαβύρινθο . Έπειτα, ζητείται από το παιδί φυσώντας το καλαμάκι του να καταφέρει να απεγκλωβίσει ένα πον πον, ένα ελαφρύ μπαλάκι, ένα μπαλάκι από χαρτί. Σε παιδιά μικρής ηλικίας μπορεί να οριστεί η είσοδος και η έξοδος, ενώ σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος απελευθέρωσης.
  .
 2. ΚΑΛΑΜΑΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
  Σε μια μεγάλη επιφάνεια, όπως τραπέζι ή πάτωμα, απλώνονται χαρτάκια ,μεγαλύτερα από το στόμιο που έχει ένα καλαμάκι , και ζητείται από το παιδί ρουφώντας μέσα στο καλαμάκι να καταφέρει να πιάσει το χαρτάκι ,με στόχο να το μεταφέρει μέσα σε ένα μπολ ή ένα πιάτο.

.

ΠΑΜΕ ΔΕΞΙΑ,ΠΑΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ,ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ!(ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ)

 1. ΧΕΡΙΑ-ΠΟΔΙΑ ΧΟΡΟΠΗΔΗΧΤΑ:
  Τα παιδιά μαζί με τη βοήθεια κάποιου ενήλικα σχηματίζουν πάνω σε χαρτιά τις πατούσες και τα χέρια τους ,είτε κάνοντας το περίγραμμά τους, είτε ζωγραφίζοντας τα ίδια τους τα άκρα και τοποθετώντας τα πάνω στο χαρτί για να μείνει το αποτύπωμα. Αφότου, ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, τοποθετούνται τα χαρτιά(χρειάζεται να σχηματιστούν αρκετές πατούσες και χέρια)σε σειρά ανά τριάδες. Το παιδί θα πρέπει να χοροπηδάει πάνω στις πατούσες και να ακουμπάει το χέρι του πάνω στην παλάμη.
  .
 2. ΠΑΠΟΥΤΣΟΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
  Εύκολο και γρήγορο παιχνίδι για εκμάθηση κατευθύνσεων. Μπορείτε να τοποθετήσετε παπούτσια στη σειρά ,τα οποία όμως θα έχουν άλλους προσανατολισμούς, για παράδειγμα:
  .
  Δεξί παπούτσι που κοιτάει ευθεία, αριστερό παπούτσι που είναι πλάγια ,δεξί παπούτσι που κοιτάει προς τα κάτω, αριστερό παπούτσι που κοιτάει διαγώνια.
  .
  Το παιδί θα πρέπει να κάνει κουτσό ανάλογα με την κατεύθυνση που υποδεικνύει το παπούτσι.

.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ-ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ( ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ)

 1. ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ
  Τα παιδιά λατρεύουν να κάνουν κατασκευές με αυτό το υλικό, ενώ οι γονείς ανησυχούν για την κατάποση του υλικού αυτού. Εμείς, σας έχουμε τη λύση. Βρώσιμη και χειροποίητη πλαστελίνη. Πώς; Με υλικά που διατίθενται σίγουρα στις κουζίνες σας!
  .
  Υλικά:
  – 4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  – 1 φλυτζάνι του τσαγιού αλάτι
  – 4 κουταλιές της σούπας λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο)
  – 1 με 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
  – χρώματα ζαχαροπλαστικής
  .
  Διαδικασία:
  Ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο! Ανακατεύουμε πολύ καλά και σιγά -σιγά ρίχνουμε το ζεστό νερό! Ξεκινάμε με ένα ποτήρι νερό αρχικά και σιγά-σιγά όσο χρειαστεί. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμαράκι. Το ζυμαράκι θα χρειαστεί αρκετή ώρα ζύμωμα μέχρι να αποκτήσει μια λεία υφή και πλαστικότητα.
  .
  Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια, τόσα όσα είναι και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που θα χρησιμοποιήσουμε και αρχίζουμε να πλάθουμε το καθένα ξεχωριστά με το χρώμα. Θα χρειαστεί αρκετή ώρα πλάσιμο για να ενσωματωθεί το χρώμα σε όλο μας το ζυμαράκι και να έχει μια λεία υφή. Σ’ αυτό το σημείο θα σας προτείνω να φορέσετε γάντια γιατί το χρώμα ζαχαροπλαστικής βάφει τα χέρια και να χρησιμοποιήσετε λαδόκολλα στον πάγκο όπου θα πλάσετε το ζυμαράκι με τα χρώματα.
  .
  Πάμε για δουλειά!
  .
 2. ΛΕΜΟΝΟΕΚΡΗΞΕΙΣ:
  Τα παιδάκια έχουν τα δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες και να ανακαλύψουν τι προκαλεί η ανάμειξη υλικών άφοβα και διασκεδαστικά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι:
  .
  • λεμόνια,
  • μαγειρική σόδα και
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής!
  .
  Διαδικασία:
  .
  Συλλέγουμε το ζουμί από τα λεμόνια σε ένα μικρό ποτήρι, τοποθετούμε μέσα σε αυτό λίγες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο ποτήρι τοποθετούμε μαγειρική σόδα. Έπειτα, ήρθε η ώρα για πειραματισμό! Το παιδί ρίχνει το υγρό χρωματιστό λεμόνι μέσα στη μαγειρική σόδα και ΜΠΟΥΜ , έκρηξη ηφαιστείου!
  .
  Μικροί επιστήμονες βάλτε τις ποδιές σας και πάμε για πειράματα!
  .
 3. ΠΑΓΟΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
  Ωραία η ζωγραφική με τους μαρκαδόρους, τις ξυλομπογιές, τις νερομπογιές, τις κερομπογιές ,αλλά έχετε δοκιμάσει ποτέ να ζωγραφίσετε με χρωματιστά παγάκια; Ναι, καλά διαβάσατε …..χρωματιστά παγάκια! Πάμε να δούμε πως.
  .
  Υλικά:
  • Παγοθήκες
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • Μπλοκ ακουαρέλα
  • Ξυλάκια
  .
  Διαδικασία:
  .
  Γεμίζετε τις παγοθήκες με νερό ,ρίχνοντας σταγόνες από χρώματα ζαχαροπλαστικής. Έπειτα, τις τοποθετείτε στην κατάψυξη , αφότου έχετε στερεώσει ένα ξυλάκι. Τις αφήνετε μέχρι να παγώσουν. Όταν πια έχουν παγώσει, τα βγάζετε από τις θήκες και είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για ευφάνταστες ζωγραφιές!

.

ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ Η ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ;(ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ)

 1. Gym your mind (=εκγύμνασε το μυαλό σου)
  Μην τρομάζετε, δεν εννοούμε προφανώς να σηκώσετε βαράκια! Αλλά πόσο καλή μνήμη έχετε;
  .
  Το παιχνίδι αυτό αποτελείται από διπλότυπες εικόνες με διάφορες θεματικές , ανάλογα τις προτιμήσεις του παιδιού. Τις εικόνες αυτές μπορείτε είτε να τις ζωγραφίσετε είτε να τις εκτυπώσετε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τις αναποδογυρίσετε όλες και στη συνέχεια να γυρνάτε δύο από αυτές, με σκοπό να ταυτιστούν οι εικόνες. Κάθε φορά που το ταίριασμα είναι λάθος , ξανά αναποδογυρίζετε τις κάρτες ,αν όμως είναι σωστό, τότε τις βγάζετε στην άκρη. Και θα με ρωτήσετε πού είναι η γυμναστική; Αν θέλετε το παιχνίδι να γίνει ακόμα πιο συναρπαστικό, τότε οι εικόνες μπορούν να αναπαριστούν γυμναστικές ασκήσεις, τις οποίες καλείστε να πραγματοποιήσετε ,μόλις ταυτοποιήσετε ένα ζεύγος.
  .
 2. Έφτιαξες τη λίστα με τα πράγματα θαλάσσης;
  Το παιχνίδι αυτό χρειάζεται παραπάνω από τέσσερις παίκτες και πολύ καλή μνήμη.
  Ο τρόπος είναι απλός. Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο, ο 1ος παίκτης λέει μία φράση, την οποία καλείται να συνεχίσει ο επόμενος παίκτης, αντίστοιχα, ο 3ος παίκτης συνεχίζει τη φράση του δεύτερου, χωρίς να παραλείψει κανένα αντικείμενο και λέγοντας τα με την ακριβής σειρά που ειπώθηκαν.
  .
  • 1ος παίκτης: Όταν πάω στη θάλασσα χρειάζομαι πετσέτα
  • 2ος παίκτης: όταν πάω στη θάλασσα χρειάζομαι πετσέτα και μπρατσάκια.
  • 3ος παίκτης: όταν πάω στη θάλασσα χρειάζομαι πετσέτα, μπρατσάκια και αντηλιακό.
  .
  Το θέμα της ερώτησης τροποποιείται ανάλογα τα ενδιαφέροντα των παικτών.

.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ( ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ)

 1. Ζωγραφίζοντας σκιές:
  Για τη δραστηριότητα αυτή χρειάζεστε
  .
  • φως, είτε από τον ήλιο, είτε από κάποιο βοηθητικό φωτιστικό
  • φύλλο χαρτί
  • μολύβι και γόμα
  • αντικείμενο προς σχεδίαση
  .
  Τοποθετείτε το αντικείμενο σε θέση, που από το φως θα δημιουργείτε σκιά ,έπειτα εκεί που είναι η σκιά βάζετε την κόλλα χαρτί και πλησιάζει η ώρα της καλλιτεχνίας. Το παιδί με το μολύβι φτιάχνει το περίγραμμα της σκιάς ,προσπαθώντας να αποτυπώσει κάθε εμφανή λεπτομέρεια. Ύστερα, μπορεί να προβεί στον χρωματισμό του.
  .
  Παρόμοια δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω παρατήρησης .Δηλαδή ,το παιδί να παρατηρεί μία εικόνα και να προσπαθεί να την αποτυπώσει στο χαρτί.
  .
 2. Χορογραφόντας επαγγέλματα:
  Πρόκειται για μία χορευτική παντομίμα επαγγελμάτων! Βάλτε τη μουσική που σας αρέσει και ξεκινήστε να χορεύετε κάνοντας κινήσεις που αντιστοιχούν σε επαγγέλματα ,προσπαθώντας να σχηματίσετε μία χορογραφία! Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!
  .
 3. Δραματοποίηση παραμυθιού
  Ο γονέας μπορεί να παροτρύνει το παιδί να διαβάσουν μαζί ένα παραμύθι και έπειτα να το φτιάξουν σε θεατρικό έργο. Ακόμη ,τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο, να ετοιμάσουν θεατρικό έργο και έτσι να παρουσιάσουν το περιεχόμενο του βιβλίου δια δραστικά.